Mistä tiedän narskuttelenko?

Aamuinen päänsärky saattaa johtua yöllisestä narskuttelusta

On tärkeää tietää, narskutteletko mahdolliseti hampaitasi, koska tavalla voi olla vakavia vaikutuksia. Hampaiden narskuttelu yöllä pakottaa leuan tekemään ylitöitä. Tämän seurauksena se voi johtaa temporomandibulaarisen nivelen (TMJ) häiriöihin ja esimerkiksi päänsärkyyn. Joillekin ihmisille voi kehittyä lihaskipuja kasvoihin ja niskaan leukojen liikelihasten kulumisen vuoksi.

Hampaiden kiristelytottumukset voivat alkaa lapsuudessa tai myöhemmin elämässä stressin vuoksi. Oli syy mikä tahansa, se voi olla erittäin vahingollista hampaille ja leualle.

Miten tietää, että kärsit narskuttelusta?

Jos luulet narskuttelevasi hampaitasi, alla on muutamia asioita, jotka huomaat:

1. Hampaiden jälkiä ja mustelmia leuassa

Jos heräät leuassasi tai korvalehdessäsi oleviin jälkiin ja mustelmiin, narskuttelet hampaita yöllä – varsinkin jos näin tapahtuu usein. Leuan alueella on myös arka tai kipeä kohta: leuan ympärillä, joka ei häviä useiden päivien jälkeen; silloin olet todennäköisesti narskuttelemassa hampaita.

2. Arat hampaat

Lämpötilan muutoksille tai paineelle herkät hampaat voivat olla toinen merkki hampaiden kiristelystä. Jos hampaasi esimerkiksi kipeytyvät, kun juot kuumia tai kylmiä nesteitä, pureskelet kovia ruokia tai harjaat niitä, saatat narskuttaa niitä öisin.

3. Unen häiriintyminen

Hampaiden narskuttelu liittyy usein häiriintyneeseen uneen, etenkin jos narskuttelet hampaita yöllä. Saatat myös herätä väsyneenä ja levottomana, mikä johtaa uneliaisuuteen päivällä.

4. Arat tai kipeät kohdat leuan alueella

Jos narskuttelet hampaita, on hyvin mahdollista, että huomaat leuan alueella arkuutta. Tavallisin kohta on leuan takaosassa, juuri poskihampaiden yhtymäkohdan alapuolella. Siellä tapahtuu yleensä narskuttelua, kun ihmiset puristavat hampaitaan yhteen. Kipu pahenee, kun pureskellaan ruokaa ja juodaan kuumia nesteitä (kuten kahvia).

5. Kuluneet tai lohjenneet etuhampaat

Jos narskuttelet hampaita pitkään, on hyvin mahdollista, että etuhampaiden kuluminen johtuu siitä, että ne ovat kosketuksissa toisiinsa. Tämä kuluminen voi johtaa näiden hampaiden reunojen lohkeamiseen tai jopa pienten palojen irtoamiseen niistä kokonaan!

6. Hammaskipu tai herkkyys kuumalle tai kylmälle ruoalle

Hampaiden kipu voi johtua myös leukalihasten narskuttelusta ja puristamisesta. Lisäksi se voi aiheuttaa herkkyyttä kuumille ja kylmille elintarvikkeille ja hammaskipua pureskeltaessa tiettyjä elintarvikkeita, kuten kovia karkkeja tai jäätä

TMJ (temporomandibulaarinen nivel) -vaivat. Saatat tuntea kipua leuassa tai kasvoissa, kun pureskelet tai puret jotain kovaa. Tämä epämukavuus voi olla tilapäistä tai pysyvää riippuen siitä, kuinka vakava sairautesi on.

7. Jatkuva leuan, korvan tai niskan kipu.

Jos narskuttelet hampaitasi tarpeeksi voimakkaasti, saatat tuntea kipua leuassasi sen jälkeen, kun olet herännyt yöllä unesta. Saatat myös kokea korvakipua, joka tuntuu paineelta, kun pureskelet kovia ruokia, kuten pähkinöitä ja siemeniä. Myös niskasi voi olla kipeä, jos puristat hampaita jatkuvasti yhteen päivän mittaan.
Mikä johtaa hampaiden kiristelyyn?

Useat tekijät voivat aiheuttaa hampaiden narskuttelua, mukaan lukien:

1. Ikä

Hampaiden narskuttelua esiintyy todennäköisemmin lapsuudessa tai nuoruudessa. Iän myötä ongelma kuitenkin yleensä häviää. Jos olet esimerkiksi yli 50-vuotias, hampaiden narskuttelu on todennäköisempää, koska leukaluu kutistuu iän myötä, ja hampaille jää vähemmän tilaa. Se aiheuttaa ylä- ja alaleukasi yhteen tulemisen unen aikana. Narskuttelusta aiheutuva paine voi johtaa päänsärkyyn, kipeään leukaan ja niskakipuun tai rikkoutuneisiin hammasproteeseihin.

2. Stressi

Stressi voi laukaista leukalihasten puristamisen jännityksen purkamiseksi. Tämä voi johtaa hampaiden narskutteluun ja leukalihasten puristamiseen hereillä ollessasi. Stressi voi johtua myös masennuksesta, ahdistuksesta tai muista mielenterveysongelmista.

3. Lääkkeet

Jotkin lääkkeet voivat aiheuttaa unibruksismia, kuten masennuslääkkeet ja psykoosilääkkeet. Jos epäilet, että tämä johtuu lääkityksestäsi, keskustele lääkärisi kanssa vaihtoehtoisista vaihtoehdoista tai tarvittaessa lääkityksen vaihtamisesta.

Onko jotain, mikä voi auttaa hampaiden narskutteluun?

Voit tehdä useita asioita, jotka auttavat estämään hampaiden narskuttelua yöllä.

– Vältä alkoholin nauttimista. Alkoholin nauttimisen jälkeen hampaiden narskuttelulla on taipumus voimistua.
– Vältä lyijykynien, kynien tai muiden kuin ruoka-aineiden pureskelua. Purukumin pureskelu totuttaa leukalihaksesi puristamiseen, mikä lisää hampaiden narskuttelun mahdollisuutta.
– Harjoittele hampaiden puristamisen tai narskuttamisen lopettamista. Jos alat kiristellä tai narskuttaa hampaita päivän aikana, aseta kielen kärki hampaiden väliin. Harjoitus auttaa rentouttamaan leukalihaksia.
– Pidä lämmintä pesulappua poskellasi korvalehden edessä nukkumaan mennessä rentouttaaksesi leukalihaksia.
– Vaihda nukkuma-asentoa ja vältä makaamista pää kyljelleen käännettynä. Muutos voi kuitenkin lisätä leukaan kohdistuvaa painetta ja aiheuttaa lisää narskuttelua.
– Käytä yöllä purentakiskoa Tämä laite sopii hampaillesi ja estää niitä koskemasta toisiinsa, mikä ehkäisee narskuttelua ja hampaiden kulumista. Purentakiskoon tottuminen voi viedä useamman yön, mutta se on sen arvoista, jos se auttaa sinua lopettamaan hampaiden narskuttelun kokonaan.
– Jos narskuttelet hampaita päivisin, käytä myös silloin suusuojaa. Se auttaa suojaamaan hampaita lisävaurioilta, joita aiheutuu liiallisesta paineesta pureskellessa tai pureskellessa kovaa esinettä, kuten lyijykynää tai kynää.

Lääketieteellinen sana stressin tai huolen aiheuttamalle hampaiden narskuttelulle tai puristamiselle on bruksismi. Siksi on tärkeää tietää ero hampaiden narskuttelun ja bruksismin välillä. Samalla hampaiden narskuttelu on sama asia, joka johtuu fyysisistä tai fysiologisista tekijöistä, kuten leukojen virheasennosta tai TMJ-häiriöstä (temporomandibulaarinen niveloireyhtymä).

Edellä mainituilla tiloilla on joitakin samoja oireita, mutta ne eroavat toisistaan toisissa – esimerkiksi TMJ-häiriö aiheuttaa päänsärkyä ja korvasärkyä, kun taas hampaiden narskuttelu ei aiheuta. Hammaslääkäri auttaa sinua määrittämään tilasi ja antaa sinulle oikean hoidon ja lääkityksen.

Leukakipu ja arat hampaat herätessä

Aamulla kipeät purentaelimet ja kipeät tai liikkuvat hampaat ovat selvin merkki narskuttelusta. Myös päänsärky ja kuluneet hampaat ovat selkeitä merkkejä bruxismista, eli narskuttelusta. Katso tästä kaikki narskuttelun oireet.

Päiväaikainen narskuttelu on helpompi havaita

Vaikka narskuttelua esiintyy yleisemmin yöllä, niin päiväaikainen hampaiden yhteen pureminen tai sivusuunnassa ”jauhaminen” ei ole sekään tavatonta. Jos narskuttelet päivällä, on todenäköistä, että teet sitä myös yöllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *