Narskuttelu

Joissakin tapauksissa krooninen hampaiden narskuttelu, eli bruksismi johtaa hampaiden murtumiseen, löystymiseen tai jopa yksittäisten hampaiden irtoamiseen. Krooninen hampaiden toisiinsa hiominen voi käydä hampaisiin. Kun näin tapahtuu, siltoja, kruunuja, juurikanavia, implantteja, osittaisia hammasproteeseja ja jopa täydellisiä hammasproteeseja voidaan tarvita.

Narskuttelu tuleekin usein ilmi hampaan tai hampaiden toistuvan lohkeamisen tai kuluneisuuden takia.

Se ei voi ainoastaan aiheuttaa vakavia hiontahaittoja ja johtaa hampaiden häviämiseen, se voi myös vaikuttaa leukoihin, aiheuttaa tai pahentaa leukanivel- ja puremalihasvaivoja.

Purentakiskosta apua narskutteluun
Purentakiskosta apua narskutteluun

Usein kysyttyä narskuttelusta

Miksi ihmiset narskuttelevat?

Useimmat ihmiset todennäköisesti ajoittain purevat hampaitaan yhteen tai kirskuttelevat. Sillointällöin tapahtuva hampaiden narskuttelu, lääketieteellisesti kutsuttu bruksismi, ei yleensä aiheuta haittaa, mutta kun hampaiden narskuttelua tapahtuu säännöllisesti, hampaat voivat vaurioitua ja muitakin terveysongelmia voi syntyä.

Mistä tiedän narskuttelenko yöllä hampaita?

Koska narskuttelu tapahtuu usein unen aikana, useimmat ihmiset eivät ole tietoisia siitä, että he narkuttelevat hampaitaan. Kuitenkin  jatkuva päänsärky tai kipeä leuka herätessäsi on bruksismin selkeimpiä varoitusmerkkejä. Hampaiden narskuttelu ja huimaus liittyvät usein toisiinsa, eli selittämättömälle huimaukselle voi olla yksinkertainen ja hoidettavissa oleva selitys. Monta kertaa ihmiset oppivat, että he hioivat hampaitaan rakkaansa, joka kuulee jauhamisen yöllä.
Jos epäilet, että saatat hioa hampaasi, keskustele hammaslääkärisi kanssa. Hän voi tutkia suun ja leuan bruxismin merkkien, kuten leuan herkkyyden ja hampaiden liiallisen kulumisen, varalta.

Kuinka vaarallista narskuttelu oikeasti on?

Vaikka hampaiden jauhaminen johtuu usein stressistä, se esiintyy usein unen aikana, ja se johtuu todennäköisesti purentaongelmista, puuttuvista tai vinoista hampaista. Se voi johtua myös unihäiriöstä, kuten uniapneasta.

Miten pääsen eroon narskuttelusta?

Helpoin ja nopein keino on hankkia purentakisko, jotka suojaa hampaita ja estävät näin hampaiden kulumista. Hammaslääkärin tekemät purentakiskot muuttavat hieman purentaa, mutta narskis purentakiskot ainoastaan suojaavaa hampaita ja näin estäää hampaiden kulumista. Joten niihin on helpompi tottua. Hammaskiskot narskutteluun on helppo, edullinen ja nopea keino ikävään vaivaan. Purentakiskon käytöstä on paljon hyviä kokemuksia. Pitkässä juoksussa olisi hyvä päästä eroon ongelmasta, koska purentakiskot eivät hoida narkuttelua, vaan ainoastaan hoitavat oireita. Purentakiskoa käytetään pääsääntöisesti öisin, mutta sitä voidaan käyttää myös päivisin rentouttamaan leuan lihaksia.

Narskuttelun oireet

 • Kipeä leuka
 • Päänsärky
 • Niska ja hartiaseudun kipu ja jäykkyys
 • Hampaiden heilunta
 • Usein lohkeilevat hampaat

Vinkkejä hampaiden narskuttelun lopettamiseen

Kokeile ainakin näitä:

 • Vältä kofeinipitoisia juomia, kuten kahvia, kola-juomia ja suklaata

 • Vältä myös alkoholia ennen nukkumaan menoa

 • Pyri vähentämään stressitekijöitä

 • Lopeta tupakointi

 • Jauha purukumia vain kohtuudella

 • Keskity olemaan puristamatta tai jauhamatta hampaita.

  Jos huomaat, että teet jauhat päivän aikana, aseta kielen kärki hampaiden väliin. Tämä opettaa leukalihakset rentoutumaan

 • Voit kokeilla myös rentouttaa leuan lihaksia lämmöllä ennen nukkumaan menoa, esim mikrossa lämmitettävällä lämpöpussilla

 • Ulkoile, varsinkin luonnossa

 • Voit kokeilla meditointia, hypnoosia tai muuta itselle sopivaa mieltä rauhoittavaa harjoitusta

 • Käytä purentakiskoa

  Purentakisko estää hampaiden kulumista