Covid-19 pandemia lisännyt selvästi narskuttelua

Tutkijat ovat todenneet, kuten oletettua, että narskuttelu on lisääntynyt merkittävästi Covid-19 pandemian aikana. Tämä johtuu todennäköisesti pandemiaan liittyvästä stressistä ja ahdistuksesta. Jokainen, joka on kokenut stressiä, on kokenut todennäköisesti hampaiden yhteen puremista ja suuri osa myös hampaiden narskuttelua.

Israelin Tel Avivin yliopiston uusi tutkimus kertoo, että tämä suuntaus on havaittu kahdessa heidän tutkimassa maassa: Israelissa ja Puolassa.

On siis todennäköistä, että pandemialla sama vaikutus on myös Suomessa.

Stressi on suurin syy narskuttelulle

Stressi omasta terveydestä, epidemian aiheuttamat taloudelliset huolenaiheet ja perheenjäsenten terveysongelmat voivat johtaa myös hereillä tapahtuvaan narskutteluun.

Tutkimus, joka julkaistiin 12. lokakuuta 2020 Journal of Clinical Medicine -lehdessä, käytti kyselylomaketta tutkiakseen, oliko osallistujilla ollut pahenevia oireita COVID-19-pandemian aikana.

Tutkimuksen tekijät totesivat, että jatkuvaan sairaudenuhkaan, taloudellisiin huolenaiheisiin ja sosiaaliseen eristäytymiseen liittyvä stressi ja ahdistus voivat johtaa haitallisiin terveysvaikutuksiin, kuten purentaelinten kipu ja toimintahäiriöihin (TMD) ja bruksismiin (hampaiden narkuttelu).

Tutkimus vahvisti tulokset narskuttelun lisääntymisestä

Heidän tutkimuksen tarkoitus oli vahvistaa, että pitääkö oletus paikkansa .

Lähes 1800 ihmistä Israelissa ja Puolassa osallistui tähän tutkimukseen.

Tutkijat havaitsivat, että Israelissa ensimmäisen lock-downin aikana kasvo ja leukakivut kasvoivat selvästi, mikä on yleinen oire, joka liittyy stressiin ja ahdistukseen.

Lisäksi tämän oireen esiintyvyys kasvoi noin 35 prosentista ennen pandemiaa 47 prosenttiin vuoden aikana. Ja hampaiden yhteen puremisen yleisyys päivällä kasvoi noin 17 prosentista 32 prosenttiin.

Myös narskuttelu yöaikaan nousi noin 10 prosentista 36 prosenttiin.

Mikä avuksi lisääntyneeseen narskutteluun?

Tietyt itsehoitotoimenpiteet, kuten stressin vähentäminen ja tietoisuus, voivat auttaa.
Jos löydät itsellesi kroonista kipua, kannattaa kääntyä hammaslääkärin puoleen.
Jos huomaat, että sinulla on muita hammasoireita, kuten hampaiden kulumista, hampaiden yhteen puremista  ja leukakipua COVID-19-pandemian aikana, tämä ei todennäköisesti ole vain sattumaa. Purentakiskot auttavat hampaiden kulumiseen. Voit tilata purentakiskot edullisesti netistä tai teettää ne hammaslääkärillä. Netistä tilatut purentakiskot suojaavat hampaita, mutta eivät korjaa esimerkiksi purentaa. Hammaslääkärin tekemät purentakiskot on hyvä vaihtoehto, jos narskuttelu on jokaöistä tai kärsit leukakivuista usein.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *